Ιωάννα Αναστασοπούλου

Ιωάννα Αναστασοπούλου

Η Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής, νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, εταίρος στη Εταιρεία Δικηγόρων Βγενόπουλος και Συνεργάτες καθώς και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας» εφεξής ΕλλΚΔΔ.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανεκηρύχθη Διδάκτωρ (Doctorat dEtat) στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris 2 στη θεματική του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, αφού σπούδασε Κοινοτικό Δίκαιο στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στη Bruges του Βελγίου με υποτροφία του Κολλεγίου, και Δίκαιο της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (DESS de Propriété Industrielle) στο Πανεπιστήμιο Paris 2. Ενεγράφη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 1981 και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα στο πατρικό δικηγορικό γραφείο μέχρι το 1991 όταν εντάχθηκε στο γραφείο Βγενόπουλος και Συνεργάτες. Ειδικεύεται στο εταιρικό – εμπορικό δίκαιο, δίκαιο του ανταγωνισμού, χρηματιστηριακό δίκαιο, δίκαιο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και Κοινοτικό Δίκαιο. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στην Ελλάδα και έχει συνεισφέρει το κεφάλαιο για την Ελλάδα με τον τίτλο HELLAS CORPORATION AND PARTNERSHIPS στην International Encyclopedia of Laws, ed. Kluwer, 1992 (στην αγγλική γλώσσα).

Στo πλαίσιo των δραστηριοτήτων της στη Νομική Υπηρεσία του Συνδέσμου, σωματείου συσταθέντος το 1922 που λειτουργεί μέχρι σήμερα με περίπου 3.000 μέλη (ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ), η Ιωάννα Αναστασοπούλου άρχισε το ΕλλΚΔΔ για να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης αρχικά στα μέλη του Συνδέσμου και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει οργανώσει τα πρώτα σεμινάρια εκπαιδεύσεως διαμεσολαβητών στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ δε πολλών άλλων και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Mediation Europe-Eirene Project” καθώς και ως Facilitator στους Δημοσίους Διαλόγους σε πρόγραμμα των Mediators Beyond Borders. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και επιμελείται του μηνιαίου Newsletter του ΕλλΚΔΔ. Παράλληλα, ήταν μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας για τη Διαμεσολάβηση.

Η Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από το CEDR (Αύγουστος 2006) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών με το CEDR. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμεσολάβηση καθώς και το σεμινάριο του Harvard Negotiation Inside Initiative στο Harvard Law School (Ιούλιος 2007). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος από το 1987 της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος (1993-1995). Είναι επίσης Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών. Είναι στο panel διαμεσολαβητών του Κέντρου Διαμεσολάβησης της Κίνας (CCPIΤ/CCOIC) και του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου (Ο.Δ.Δ.Ε.Ε).

Ως εκπαιδεύτρια του CEDR συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας και του ΕλλΚΔΔ καθώς και στο πρόγραμμα Foundation Mediation Training Program του CEDR σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, ως εκπαιδευτής έχει συμμετάσχει σε Σεμινάρια Mediation Advocacy, Negotiations, Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στην Αθήνα και στη Κύπρο.

Γνωρίζει άριστα Γαλλικά και Αγγλικά και διαβάζει Ιταλικά και Γερμανικά.

Scroll to top
Ελληνικό Κέντρο Εργασιακής Διαμεσολάβησης